Skolmat – en undersökande artikel

Skolmaten

Foto:pixabay.com

På Tunaskolan är det många som tycker olika om skolmaten.

Vi har intervjuat några elever och lärare från olika årskurser.

Här får ni reda på lite smått och gott om svaren men även lite rolig fakta om skolmaten i Sverige och Sydkorea.

Och visste du att det finns en skola i Bollnäs som erbjuder köttbullar och makaroner varje dag? Det kan du läsa mer om i vår artikel.

( Dessa frågor har vi ställt)

1: Vad tycker du om skolmaten från en skala 1-5 där 1 är mindre god och 5 är jättegott?

2: Vilken är din favorit-skol maträtt?

3 Vilken skolmaträtt tycker du minst om?

4: Är du vegetarian eller annat alternativ ?

5: Tycker du att vegomaten eller annat alternativ är bra?

6:Tar du med dig egen lunch/mellis

7: Finns det någon maträtt som du tycker vi borde införa på skolan?

Det var alla frågor som vi har ställt. Vi har fått olika svar men ändå väldigt lika.

Vi hade en länk till undersökningen, men den gick inte att länka i den här bloggen tyvärr. Där finns alla svaren i detalj. Alltså exakt vad varje person svarat. Så vi har sparat undersökningen. Fast utan namn förstås. Det finns också en annan artikel om skolmaten där du kan läsa om vad lågstadiebarnen tycker om maten som vi tycker är intressant, från Livsmedelsverket.

Lite om svaren:

Majoriteten tyckte att olika sorters soppor var det minst goda.

Däremot var det många som tyckte olika om vilken som var godast, men det var ändå apelsin kycklingen som vann den grenen. I genomsnitt fick maten en 3,5:a efter att vi fått in både 3:or 4:or och en 1:a. Vill du veta de  exakta svaren så kan du titta på länken en bit uppåt i texten. Du kan även se cirkeldiagrammen nedanför.

Minst gillade maträtter

Här är lite extra fakta om Sveriges skolmat

Visste du att det serveras ungefär 1,4 miljoner måltider per dag i de svenska skolorna. Tycker du att det är mycket? Fundera. 

Vi har faktiskt inte alltid fått gratis mat i skolan i Sverige. Det blev inte krav på det förrän 1997 vilket var samma år som Tunaskolan i Lund byggdes. Bygget påbörjades 1961 och blev klart 1967. 

Sverige och Finland är de enda länderna i världen som serverar gratis skolmat. I USA serveras den dåligaste skolmaten i världen.Men i Sydkorea så serveras den nyttigaste skolmaten i världen  som innehåller t.e.x mycket bra oljor som t.e.x fisk oljor och andra bra oljor.

En undersökning från statiska Centralbyrån visar att endast 50-60 procent tycker att matsalen är lugn,14 procent av eleverna tycker att det är svårt att hinna äta på lunchen.Måltiderna i skolan har stor betydelse för elevernas hälsa,sociala gemenskap,trivsel och inte minst lärande.En skolmåltid kostar i genomsnitt 6800 kr per elev per år i grundskolan och 5500 kr per elev per år i gymnasieskolan. 

Det finns en skola i Bollnäs kommun som under hösten har börjat med ett nytt projekt som i media kallas : köttbullsexperimentet. Kommunen, Livsmedelsverket och Specialpedagogiska myndigheten har kommit på att det vore bra med en anpassning kring mat för de elever som inte gillar veckans meny så att de också får något i magen på lunchen.

Det kan du läsa mer om hos vår källa Livsmedelsverket, under rubriken “Köttbullar och makaroner engagerar stor som liten”.

 Källa: Wikipedia och Livsmedelsverket, Statistiska centralbyrån, samt elever som vi intervjuat.

Tack för att du läst denna artikel om skolmaten. Vi  hoppas du tyckte den var bra.

/MVH vi som jobbar på redaktionen.