Läxor gör barn stressade

Vi anser att vi har för många läxor!

Det gör oss stressade och trötta.

Varför behöver man ha så många läxor?

Eftersom vi har så långa skoldagar så borde vi ju redan lärt oss tillräckligt! 

Barn som ofta är stressade p.g.a. läxor och prov 2019-2022

Skattade andelar i procent uppdelat efter ålder och kön.  

Diagram: Barn som ofta är stressade p.g.a. läxor och prov 2018-2019

Hälften (51 procent) av flickorna gymnasiet känner sig ofta stressade på grund av läxor och prov. Bland de yngre flickorna i årskurs 6-9 är det färre, 34 procent. Av pojkarna är det 20 procent som känner av motsvarande stress, där det inte är någon signifikant skillnad mellan åldersgrupperna. Skrivet av SCB/ myndigheterna. 

Detta gör elever väldigt stressade och trötta. Då fokuserar man mindre bra på lektionerna. Vi tycker att detta är orättvist eftersom att vi redan har så långa skoldagar, varför kan vi inte göra alla dessa uppgifter (läxor) på lektionen istället?

  För det första så gör många läxor att man blir väldigt stressad och utmattad. Det gör att vi blir trötta och ofokuserade på lektionen. Då blir skolarbetet sämre. 

  För det andra så borde vi ju kunna göra läx-uppgifterna i skolan eftersom att vi har så långa dagar. 

  Många anser att det är bra med läxor eftersom att man lär sig mer. Det är visserligen sant men för många läxor gör en bara stressad och trött, man kan inte fokusera och då lär man sig mindre.

  För det tredje så är det konstigt att vi har lika många läxor som andra klassen, eftersom att dem slutar tidigare nästan varje dag.

Avslutningsvis så vill vi säga att vi måste få färre läxor så att vi hinner göra alla utan att behöva sitta uppe till kl 22:00 på kvällen och göra läxor. Vi vill att alla lärare ska uppmärksamma detta mer. 

Källor: SCB Myndigheterna