Bokprat om böcker på engelska, år 5 på Tunaskolan.

I förra veckan var jag i årskurs 5:s klasser på Tunaskolan och visade ett urval av vad det finns för böcker på engelska att låna på biblioteket.

Vi pratade om hur det är att lära sig språk, att det finns olika nivåer på text och att man ska försöka välja en bok som passar en själv. Detta kan variera på många olika sätt, beroende på vad man är sugen på just då, eller exempelvis om man vill öva på något speciellt.

Man kan också läsa på lite olika sätt: antingen utmana sig med något riktigt svårt, eller lite svårt, man kan anteckna ord man inte kan, slå upp orden och ta reda på vad de betyder, lyssna på orden hur de låter och se i vilka sammanhang orden dyker upp.

Vi pratade om hur viktigt det är att läsa längre sammanhängande texter, då man stöter på ord i skriven eller inläst text, som man vanligtvis inte stöter på i det dagliga talet, eller i filmer som är dialogbaserade, på samma sätt. I längre sammanhängande texter får man tillgång till många ord man kanske aldrig får höra i mer vardagligt tal.

Vi pratade också om att man kan utmana sig på olika vis och växla mellan att någon vecka låna några lätta texter för att känna trygghet i läsandet, en annan vecka kanske man kan låna en svårare text, en vecka en rolig bok, nästa, kanske en spännande bok.

Missa inte att låna serier på bibblan!

Nu finns det ett helt gäng serier på engelska att låna på biblioteket. Passa på att låna när de är inne!

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s