Är du hemma och pluggar? Här får du tips på var du kan söka information.

Använd gärna de databaser som kommunen prenumererar på åt kommunens skolor när du söker efter information till skolarbete. Det är bra källor som håller för källkritisk granskning. Det är viktigt att veta vem som lagt ut informationen, var den kommer ifrån, om informationen går att lita på osv.

Här finns länkar till alla databaser som eleverna i Lunds kommun har tillgång till. Det är NE.se (Nationalencyklopedin), Alex författarlexikon, Landguiden och Mediearkivet.

NE.se, Alex författarlexikon och Landguiden är bra källor att referera till när ni hämtar faktauppgifter online till exempelvis skolarbete. I dessa databaser är innehållet granskat och godkänt av redaktion och experter. I Mediearkivet kan du söka efter publicerade nyheter från olika tidningar, ofta i fulltext, d v s att ni kan läsa hela artikeln och alltså referera till.

Glöm inte att ange källa, alltså: var du hittat din information och din fakta, samt när du hittade den. Följ de källhänvisningsregler som du fått av dina lärare.

Databasen ArtikelSök kan du använda ett tag!

Just nu har databasen ArtikelSök öppnat upp för elever som kanske söker information mycket hemifrån. Här finns många spännande artiklar ur svenska tidskrifter och tidningar att läsa i och söka information ur. Passa på att testa!

Kontakta skolbiblioteket för att få inloggningsuppgifter. Bakom ArtikelSök ligger företaget BTJ, en förkortning som står för Bibliotekstjänst. Innehållet i ArtikelSök är granskat av BTJ:s redaktion.

Här finns länk till ArtikelSök.

Efter att du fått inloggningsuppgifter, välj Logga in i högra övre hörnet. Välj BTJ på nästa sida som dyker upp och därefter skriver du in dina inloggningsuppgifter som du fått på skolbiblioteket.

ArtikelSök är just nu öppet för skolelever fram till 30 april.

 

 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s